Turmuligheter på Fløyen

I området rundt Fløyen er det mange steder som passer utmerket for korte fotturer en ettermiddag. Ta Fløibanen til topps og slapp av etter en travel arbeidsdag, ta en lengre tur i helgen, joggetur om morgenen eller nyt en dag du har fri og hele dagen foran deg.

Fotturer i Fløyens nærområde

Fløyen er et fantastisk utgangspunkt for fotturer i Byfjellene. Her er variert terreng, turveier og et utall stier på kryss og tvers over hele nærområdet på Fløyen. Naturen her innbyr til stor variasjon i turer enten du vil gå en fin ettermiddagstur, søndagstur eller ta en treningstur. De brede turveiene egner seg godt for barnevogner og rullestoler. Stier i terrenget utfordrer balansen og krever bedre fottøy.

Enten du velger å gå tur og utforske de mange stiene som finnes på Fløyen, eller du ønsker en spasertur tilbake til byen, har du uendelige turmuligheter fra Fløyen. Velg en ny tur hver gang du er på Fløyen, og du kan glede deg over spennende ruter og mye variasjon. I Bergen kan du finne ro og fred med en tur på fjellet, bare 7 – 8 minutter fra byens pulserende liv.

Turkart

Lurer du på hvor turstiene fører deg? Eller hvor du finner rastehyttene?

Last ned turkart for Fløyen

 

På vei mot Fjellhytten

Små føtter på vei mot Fjellhytten

10 Turtips for små og store med Fløyen som utgangspunkt 

Vi har laget 10 turforslag på Byfjellene, med Fløyen som utgangspunkt. Turforslagene har  ulik lengde og varighet. Felles for dem alle er at de tar deg med på vandring i spennende terreng og på turer du ikke har nødvendigvis har vært på tidligere.

Turforslagene passer folk i alle aldre, så lenge du er i normalt god form og kledd etter vær og føreforhold. Er du klar for Ulriken- Fløyen over vidden?

Last ned turoversikten her

Fløysletten

Fløysletten ligger noen få minutters gange fra Fløibanens øvre stasjon og er et populært sted, spesielt for mindre barn. Her er store åpne områder hvor barna kan utforske naturen og leke trygt og fritt. Ekstra spennende er det å ta turen gjennom Trollskogen for å komme til Fløysletten. Her er det spennende trollfigurer å klatre på, stokker å balanansere på ulike hinder og broen til Bukkene Bruse. Fløysletten er lett fremkommelig, også med barnevogn. På Fløysletten finner du steingrill, bålplass, benker og bord. Om vinteren er dette et populært akested for barn.

Skomakerdiket

Bare noen minutters spasertur fra Fløibanens øvre stasjon ligger ved idylliske Skomakerdiket. Turveien mot Skomakerdiket er grusvei, og passer fint for rullestoler og  barnevogn. Ved Skomakerdiket finnes også rastehytte, grill- og bålplass samt benker og bord.

Om sommeren er det gratis utlån av kanoer på Skomakerdiket.  Følg med i vår aktivitetskalender når tilbudet starter om sommeren.

Skomakerdiket

Rastehyttene på Fløyen

Takket være økonomisk bidrag fra noen større bedrifter i Bergen har man kunne reise seks nye rastehytter på Fløyen til glede for alle turgåere. Rastehytterne er et turmål i seg selv og her kan man sette seg ned og nyte medbrakt niste. Skulle det komme en regnskur, er hyttene også greie å benytte til å søke ly.

Hyttene er lett synlige fra turløypene og er avmerket på turkartet. På Fløysletten og ved Skomakerdiket er det laget nye steingriller og bålplasser med bord og benker omkring. Disse kan benyttes når man er på fjelltur.

Se hvor du finner rastehyttene på Fløyen.

Brushytten

Søndag 18.mai 2008 stod en ny, flott og moderne utgave av Brushytten ferdig til bruk. Den nye Brushytten er tegnet av Mette Rakner i Tippetue arkitekter. For mange barnefamilier fungerer Brushytten som et populært mål for søndagsturen. Den er vanligvis åpen søndager fra kl.11 – 16, og her kan man tradisjonen tro kjøpe noe varmt å drikke. Brushytten drives på dugnad blant medlemmene i Skanseguttenes forening.

En fin fottur på cirka 1,8 km en vei, regnet fra Fløibanens øvre stasjon. Turen går langs grusvei og sti i kupert skogsterreng. Du har flere valg av veier og stier som fører til Brushytten. På veien kan du stikke innom noen av rastehyttene som ligger langs ruten. Fra Brushytten kan du også la turen gå videre opp til Blåmanen eller Rundemanen, denne turen passer godt for barnefamilier.

Følg Brushytten på Facebook!

Åsebu

På Åsebu finnes en varmestue og en rastehytte som fritt kan benyttes. Åsebu er bygget på privat initiativ, og er et flott mål for turen og byfjellene. Turen til Åsebu går i kupert terreng fra Fløibanen øvre stasjon. Følg hovedveien mot Brushytten og ta av til venstre der Halfdan Griegsvei starter. Åsebu ligger ca. 1,5 km fra Fløibanens øvre stasjon.

Skitur eller joggetur i lysløypen?
Lysløypen på Fløyen er en rundløype på cirka fem kilometer. Den går i kupert skogsterreng på grusvei og sti, og er ideell som jogge/trimløype hele året. Om vinteren er dette en flott lysløype for en skitur.  En populær og mye benyttet lysløype om vinteren, og når det er nok snø blir den preparert og sporsatt. På Fløibanens føremelding, telefon 55 33 68 00, tast 3, vil det være informasjon om når løypen er sporsatt for skiløping. Lyset i løypen er tent til klokken 22:00 om vinteren, og varmestuen er åpen.

Turstier og lengre fjellturer i Bergen

Har du lyst å ta en lengre tur i Bergen? Bruk Fløibanens øvre stasjon som utgangspunkt og kom deg på noen av mer utfordrende turene nedenfor. En tur utenfor “allfarvei” kan også gi deg opplevelser av stillhet og nye oppdagelser på dine fjellturer midt i byen. La Fløyen bli ditt utgangspunkt for å oppleve ny turstier i skjønn natur.
Bergen og Hordaland Turlag, vår regionale avdeling av Den Norske Turistforening arrangerer ukentlige turer i Byfjellene i Bergen. Det er lurt å kjøpe et kart over Byfjellene i Bergen om man skal gå litt lenger tur.  Legg inn et besøk i  Turinformasjonen og butikken Markens Tverrgate 4-6, i Bergen sentrum.

Rundemanen

Når en har gått til Brushytten, som svært mange gjør, har en mange muligheter til å komme opp på flere av Bergens syv fjell. Gå opp Rundemansveien til Rundemanen. Man kan for eksempel følge stien over til Langediket og deretter Krokediket, ned til Storevatnet over Sandviksfjellet og tilbake til Halvdans Griegsvei, for så å ende opp på Fløyen.

Blåmanen

Med utgangspunkt i Brushytten kan en også komme til Blåmanen, et annet av Bergens syv fjell. Gå opp Rundemansveien, og gå mot sør ved store Tindevatnet. Følg stien til den svinger nordover igjen og fortsett på østsiden forbi Store Tindevatnet og Lille Tindevatnet. Deretter kan en svinge vestover igjen og gå ned igjen til Brushytten. Med utgangspunkt i Fløibanens øvre stasjon er dette en middels tung tur.

 Vidden – en fjelltur i høyfjellsterreng midt i Bergen by

Dette er en av de mest kjente turene på Byfjellene, og den går i flott høyfjellsterreng. Start fra Fløibanens øvre stasjon, og fortsett videre til Brushytten. Deretter opp til Bergensbakken forbi Tarlebøvatnet. Videre til Langelifjellet og Borgaskaret, og deretter over Storfjellet til Skomakerdalen. Så går turen vestover igjen forbi Årstadhytten til Ulriken. Turen er merket med varder. Man må beregne fem til seks timer på denne turen. Platået er værutsatt, så det er lurt å ha med ekstra tøy i sekken.

Viktig informasjon når man er på fjelltur

Skiltene på Byfjellene markerer retningen på hovedløypene som er avmerket på de vanligste turkartene. Forhold som vind, is, snø og hærverk kan føre til at skiltene vrir seg eller ødelegges. Det er derfor viktig å utvise forsiktighet i dårlig vær. Det kan komme raske værforandringer med tåke på Byfjellene. Ha derfor med kart og kompass i tilfelle dårlig vær.

Allemannsretten gir deg rett til å ferdes fritt i naturen og til å høste av naturens goder, men den gir deg også plikt til å ta vare på naturen til glede og nytte for oss alle, og våre etterkommere. Allemannsretten kan man lese mer om i Friluftsloven (se for eksempelhttp://www.lovdata.no).

Hva som er tillatt i Fløyenområdet når det gjelder bålbrenning, telting, etc. finner du på www.byfjellene.no.

Ønsker du å følge med på aktiviteter som foregår på Fløyen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Nyhetsbrev sendes ut ca en gang i måneden, og du kan avmelde deg når du vil.


Samarbeidspartnere